jueves, 7 de noviembre de 2019

XARRADA SOBRE CULTURAMA.

XARRADA SOBRE CULTURAMA.

Hui han vingut Lluís i Mario per a fer-nos una xarrada sobre la empresa en la que treballen, Culturama.

Culturama és una societat limitada creada en l´any 1995, amb seu al municipi de Mislata. Un dels valors més importants d´aquesta empresa és el potencial humà. L´equip de treball està integrat per persones amb alta qualificació, així com una elevada motivació dins de l´àmbit de la gestió cultural i de l´acció comunitària.

La finalitat social de l´empresa és facilitar el desenvolupament de serveis socioculturals a entitats públiques i privades com ara els ajuntaments, els museus, les universitats, els centres culturals, els col.legis, les associacions...

Mitjançant la gestió cultural i la mediació socioeducativa que du a terme l´equip multidisciplinar, es poden oferir serveis com les activitats de desenvolupament comunitari, polítiques de joventut, formació i educació, mediació artística, prevenció i serveis de conflictes per absentisme escolar... A més a més també es fan expossicions en museus, on abarquen temes com la pau amb els seus corresponents Premis Nobel, l´expossició ``Dames en Bicicleta´´, on es representen a varies dones pujades en bicicleta i s´analitza entre altres coses la movilitat i el vestuari que porten, cultura activa i oci creatiu, teatre, ràdio, jornades i events temàtics com l´Expo Jove i projectes internacionals.

En quan a responsabilitat social comentariem que col.laboren diverses entitats i col.lectius com AVECOE, FOESC i el Premi Culturama, a més de parlar sobre patrimoni i el suport d´associacions i promocions d´ocupació.

En 2010 es va cel.lebrar el XV Aniversari de l´empresa, a la vegada que també es va cel.lebrar l´any de la innovació en la joventut, on el principal és promoure pràctiques innovadores capaçes de generar coses bones. A més a més s´ha creat el Premi Culturama per la Innovació Social en Joventut, on els projectes que es presenten són d´edició bienal. El premi està valorat en 1.000€ i la publicació d´un llibre on s´explica tot el treball realitzat en dit projecte, en el qual col.laboren entitats com els CIJ, Facultats d´Art de la Comunitat Valenciana, Espanya i alguns païssos d´Europa, l´IVAJ, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Xarxa Joves.net, la Universitat Politècnica de València o el Consell Valencià de la Joventut.

Al llarg d´aquests 5 últims anys s´han presentat uns 120 projectes, els quals col.laboren en la sostenibilitat d´entitats socials d´àmbit juvenil. Culturama ho valora per tal de poder fer una bona divulgació i fer una rèplica d´idees que puguen contribuir a la creació de xarxes ciutadanes pel canvi social, els canals de comunicació entre la societat civil i les administracions... Es fan propostes basades en la cultura i l´art contemporani com a marca del canvi social de l´àmbit juvenil amb perspectives innovadores.

Les preguntes: Per què?, Per a què?, Com?, Quan?, On?, Qui? i Amb quins recursos? es valoren molt als projectes per així poder reflexar correctament l´actuació de les propostes que es presenten. 22 han sigut els projectes que han rebut enguany com a finalistes. Abans era a nivell autonòmic i ara han aconeguit més reconeixement, tant que ja és a nivell estatal.

- En la 1ª Edició es tenien que fer unes pràctiques innovadores en matèria de joventut i va guanyar ``Concurs de video curt - Microfilms´´ de la Federació CCJJ Don Bosco.

- En la 2ª Edició es tenia que veure reflectida la promoció de l´emancipació, i va guanyar la proposta de Jovesolides (Paterna), la qual es titola ``El Sud a l´aula. Joves construccions d´una societat intercultural.

- En la 3ª Edició el tema a tractar eren les iniciatives ciutadanes per a l´aprenentatge des de l´entorn urbà, i ho va guanyar ``Via Urbana´´, la proposta de l´Associació Cultura Urbana (Silla).

- En la 4ª Edició, la cultura i l´art contemporani com a motor de transformació social va ser el tema a tractar, i va guanyar ``Transformar la societat des de la igualtat i diversitat de gènere´´, la proposta que va presentar Grupo Connectant (Ontinyent).

- En la 5ª Edició, que ha sigut la d´enguany, el tema principal era la inclusió de col.lectius que s´enfronten a situacions de desigualtat o discriminació i l´ha guanyat ``La otra clase´´, la proposta presetada per Tres Social (Madrid i la Comunitat Valenciana).

A més a més, Culturama està inmersa en aquests moments en la dinamització d´activitats de gran interés, com ara l´expossició ``Temps convulsos´´ a l´IVAM, o art amb un enfoc LGTBIQ.


Miranda Gómez


Logo corporatiu de Culturama.


L´Alumnat de 1er i 2n de TASOCT de l´IES Jordi de Sant Jordi escoltant la xarrada de Culturama.



Fotografia dels 2 últims llibres de la 4ª i 5ª Edició de projectes guanyadors dels Premis Culturama.


Preparades per a la xarrada sobre Culturama.

No hay comentarios:

Publicar un comentario