viernes, 8 de noviembre de 2019

JORNADA AMB L´ALUMNAT I PROFESSORAT DE L´ECA DE XEST.

JORNADA AMB L´ALUMNAT I PROFESSORAT DE L´ECA DE XEST.

Hui hem realitzat una visita al Complex Educatiu de Xest per tal de conèixer a l´alumnat de l´ECA i aprendre més coses sobre el medi ambient i l´educació ambiental.

Una vegada haviem arribat totes, ens hem anat a una de les pistes de futbol del centre per fer unes dinàmiques de presentació el.laborades per nosaltres i les companyes de la vesprada. La primera consistia en fer dos cercles, un dins l´altre, i anar saludant-nos de diverses maneres, com per exemple amb les mans, el cap, els genolls, les cames... L´altra dinàmica consistia en fer una sèrie de preguntes curioses a aquelles persones del grup que no coneixies o amb les quals no tenies contacte a diari.

Una vegada finalitzades aquestes activitats, hem passat a anar a un dels aularis del Complex Educatiu, on ens hem separat per grups i hem tingut que formar un puzzle amb les definicions de medi ambient i educació ambiental. A continuació hem rebut una xarrada per part de l´alumnat de l´ECA de Xest. Allí ens han mostrat un Power Point que han preparat i ens han parlat, entre altres coses sobre l´oci i el medi ambient. Ens han informat sobre la flora, la fauna, la contaminació, el reciclatge i la importància que té el fet de cuidar el nostre planeta i sensibilitzar a la resta de les persones per a que també ho façen.

Al llarg de l´expossició ens han estat mencionant una sèrie d´aplicacions per al mòbil de gran utilitat, com per exemple ``Ecología Verde´´, on es recomanen activitats per fer a l´aire lliure, esports, formes de reciclar, manualitats que es poden crear amb materials reutilitzables i diversos jocs sobre la flora i la fauna d´un territori en concret. Altra de les aplicacions és ``ArbolApp´´, la qual ens ajuda a identificar espècies d´arbres i les seues fulles. Altra de les aplicacions que ens han mencionat ha sigut ``Desembasura´´, la qual tracta sobre la recollida de residus i els punts estratègics on fer-ho, a la vegada que en la app ``Green Globe´´ podem tindre recomanacions d´hotels i/o albergs certificats a nivell europeu en quant a medi ambient, i a la app ``Relive´´ es poden fer mapes de recorreguts per a realitzar rutes.

L´alumnat de l´ECA ens ha estat parlant sobre el cuidat de les plagues i espècies invasores, a la vegada que els líquens, els bolets (els quals absorveixen la contaminació), les sargantanes (que dispersen les semilles) i la seua importància al medi ambient, ja que si les matem, estarem fent un greu impacte. També ens han informat sobre les diverses contaminacions que existeixen al planeta, com ara l´acústica, la contaminació de l´aigua, la de terra, els residus i la lumínica per posar uns exemples. Per tal de concienciar-nos sobre aquest tema, mesos abans, l´alumnat de Xest havia fet una ruta pel centre en el que van acabar trobant residus que estàven abandonats des de feia molts anys i que ningú els havia arreplegat. Ens van ensenyar una llanda d´olives que estava des de 1991 tirada per terra i rovellada, a l´igual que unes xapes i botelles del 1982 que ara eren un cementeri per als escarabats.

Ens han estat parlant també sobre les activitats humanes i el seu impacte, com ara la deforestació o la contaminació, i a la vegada ens han comentat que, quan anem d´excursió per sendes o rutes de muntanya, hem de fer-ho respectant cadascun dels pasos que s´indiquen, ja que sino degradariem el medi i la natura que ens envolta.

Una vegada feta una part de la xarrada, ens han fet una dinàmica amb una caixeta, on dins d´ella hi havien diversos objectes com l´entrada a un festival de música, un paquet de tabac, un avocat i un pack amb informació sobre viatges. Després ens han explicat en què consisteix la campanya ``Desnuda la Fruta´´, la qual denuncia l´ús abusiu del plàstic als envasos de la fruita, i a continuació, ens han informat sobre l´ecocapitalisme i l´engany d´Ecoembes, a la vegada que també ens han fet una sèrie de recomanacions sobre quines coses deuriem de portar amb nosaltres si decidim fer una ruta o activitats medioambientals, com per exemple una corda, una llanterna, tissores, una mistera, un xiulet, un botiquí amb pinces, gases, sèrum, tiretes, una bateria portàtil per al mòbil, una brúixola i sobre tot, un punt de referència per a no perdre´s del grup (en el cas de que vajes amb més persones).

Una vegada finalitzada la xarrada, hem esmorzat i a continuació, hem fet una ruta de 4 km pel Complex Educatiu, on hem realitzat un joc que consistia en buscar una sèrie d´objectes perduts, com unes rajoles, pinyes de carrasca mossegades per ratolins i esquirols, plàstics, colilles de cigarrets i branques de pins. Mentrestant, hem pogut gaudir de la quantitat de vegetació que hi ha i de la quantitat d´animals que conviuen en eixe ecosistema.

Finalment hem anat totes a la capella per tal de fer l´avaluació de tota la jornada. Ens hem posar en rogle i ens han realitzat una sèrie de preguntes per a veure si haviem assolit els conceptes, i una vegada hem aconseguit respondre-les, hem convidat a l´alumnat a l´acampada que anem a organitzar per al pròxim mes de gener a Benicàssim.

Què bé ens ho hem passat!


Miranda Gómez





Rastre de porcs senglars a terra.

Part del bosc del Complex Educatiu de Xest, el qual dona al Circuit Ricardo Tormo.

Diferents espècies d´herbes aromàtiques. 

Madrigueres fetes pels propis animals que habiten el territori.

Pins i altres tipus de plantes que ens hem anant trobant mentre feiem la ruta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario